Hållbarhet

Hållbarhet på Lydde Gård

När familjen Larson tog över gården 2003 hade den fått förfalla under många år och var i behov av en totalrenovering. Siv och Lars Larsons stora intresse för byggnadsvård kom nu väl till användning. Så långt som det gick användes gamla metoder. Men samtidigt som gårdens charm har bevarats fanns behov av modernisering. All nyinstallation har skett med respekt för gårdens historia och med hållbarhet i fokus.

Med naturen som drivkraft

För uppvärmning av Lydde Gård är byggnaderna tillkopplade till Fjärrvärme från ett miljöcertifierat värmekraftverk.

I samband med dränering av huvudbyggnaden grävdes en 12M3 stor tank ner för att fånga upp regnvattnet från hängrännor och stuprör. Regnvattnet från tanken försörjer sedan samtliga toaletter och tvättmaskiner med vatten.

På huvudbyggnadens tak sitter det solfångare som kan ge lite hjälp att värma upp vattnet till alla duschar i huset.

Solceller är installerade på huvudbyggnadens- och tvättstugans tak. Med dessa solceller gör vi oss självförsörjande på el.

Gammal teknik i ny tappning

Väggarna i huvudbyggnaden är isolerade med en teknik som heter lerklining. Leran på väggarna är främst tagen från trädgården som tillhör gården. Lerklining är en 100% miljövänlig isolering som inte bara ger ett magiskt inomhusklimat utan också är vacker i sig.

Husets fasader och innerväggar är målade med linoljefärg. En hållbar produkt, baserad på den naturliga linoljan, pigment och torkmedel. Den innehåller inga syntetiska ämnen, är dryg och sparar därmed resurser i flera led.

Återbruk

Möblerna och inredningen på gården är varsam handplockade från bland annat återbruksbutiker, allt med anor från 1800-talet. Vissa möbler har behövts kläs om, andra har behövts skrapas och målas om och då med linoljefärg.

När en enkelstuga från 1700-talet i grannbyn skulle rivas kompletterades Lydde Gård med ytterligare en kulturbyggnad.

I stället för att bli skräp plockades stugan ner, transporterades och återuppfördes på Lydde Gård. Nu kompletterar stugan anläggningen med åtta bäddar och är fint inredd med golvvärme, dusch, toaletter och ett litet pentry.

Ekologiskt på Lydde Gård

På Lydde Gård sover man i lokalproducerade sängar utan lacker eller andra främmande material. Kuddar och täcken är av ekologisk ull.

Alla byggnader har gamla trägolv och för att bevara och underhålla dom på bästa sätt tvättar vi dom med linoljesåpa. Linolja är miljövänligt och skonsam mot både människor och djur. Oljan bryts ner i naturen utan att lämna skadliga rester.

För att få bort kalkpålagringar i kök och badrum rengör vi med 12% ättika. Handdukar och lakan tvättas med tvättmedlet Ocean som är både närproducerat och klimatsmart.

Frukost ingår i övernattningen och här serveras eget hembakat bröd, honung från egna bikupor och allt övrigt med krav- och rättvisemärkt som huvudregel.

En del av Hållbarhetsklivet

Vi på Lydde Gård vill gärna bidra till en hållbar besöksnäring. Vi är övertygade om att vi kan skapa ekonomiskt bärkraftiga företag och turism som inte leder till onödig miljöpåverkan och är uppskattad av både boende och besökare.