Kultur & Kulturarv

Photo: Kasthall.com

Kultur & Kulturarv

Ge dig ut på en kulturturresa i Sjuhärad, här finns gott om kulturella besöksmål och sevärdheter. Gör en resa i historien och upplev tex Rydals museum och Kasthalls fabriker som har ett kulturarv du inte vill missa. Här finns gott om kulturhus, museum, förläggargårdar och historiska platser.

Photo: Jonas Ingman/westsweden.com

Glashuset

I Limmared hittar du Sveriges idag äldsta glasbruk Glasets Hus som fortfarande producerar glas, bland annat den berömda Absolut-flaskan. Ett stycke svensk kultur i sig.

Photo: Magnus Larsson/mark.se

Rydals museum

På Rydals museum kastas du tillbaka i tiden. Spinnmaskinerna i maskinhallen står kvar, rad efter rad, sedan 1940-talet. Här kan du ta del av fabrikens historia, njut av konstutställningar, prova kläder från förr och lär dig mer om vår textila historia.

Photo: Faramarz/westsweden.com

Textilmuseet

Textilmuseet i Borås är ett av Nordens ledande museer inom textil och mode med samlingar av kläder, tyger, textilmaskiner m.m.

Basutställningen Textil Kraft berättar om textil produktion, medan tillfälliga utställningar varierar från mode, design, konst och hantverk till teknik, forskning, hållbarhet och smarta textilier. På museet finns den äldsta provboken med vävnader från hemväverskorna som arbetade på Lydde Gård.

Photo: Kasthall.com

Kasthalls fabriker

I Kinna ligger Sveriges första industriella mattfabrik som grundades 1889 av fabrikör Ludvig Anderson. Kasthalls mattfabrik tillverkar vävda och handtuftade mattor med ett grundmurat kvalitetsrykte världen över. Varje matta är unik och kunderna är oftast stora arkitektbyråer med offentliga inredningsuppdrag. I fabriksbutiken kan man göra kvalitetsfynd.

Photo: Jonas Ingman/westsweden.com

Ekelunds Linneväveri

I Horred ligger Sveriges äldsta Linne väveri, Ekelunds Linneväveri. Det grundades 1540 och har drivits vidare i hela 17 generationer. I dag finns där företagsutställningar, restaurang och stor fabriksförsäljning. Är du nyfiken på hur deras produkter skapas så kan man få en gratis visning i deras väveri. Du hittar även hembygdsmuseet som visar deras egen utställning.