Natur & Friluftsliv

Photo: Lukasz Warzecha/westsweden.com

Det är lätt att trivas i Sjuhärads natur

Naturen i Sjuhärad är påverkad av historien. Här finns forsarna för textilproduktionen, platser för forna maktstrider och vägar på vilka gårdfarihandlarna vandrat. Här finns naturen som tillåter det lugna strövandet bland träden och cykelturen genom böljande bokskog.

Photo: Lukasz Warzecha/westsweden.com

Hyssnaleden

40 km, medelsvår vandringsled

Hyssnaleden i Marks kommun mäter 40 kilometer och lämpar sig för en tvådagarstur. Det går också fint att göra avkortningar på flera ställen.

Terrängen varierar mellan frodiga skogsområden och kulturlandskap som för tankarna tillbaka i historien. Bitvis är kuperingen påtaglig.

Photo: Lukasz Warzecha/westsweden.com

Sjuhäradsleden

74km, medelsvår vandringsled

Etapp 3-7, Olsfors – Prången.

Hela Sjuhärdsleden mäter 140 kilometer och passerar på tvären genom fem kommuner. Leden är indelad i tio etapper som tar dig genom skogsmarker, jordbrukslandskap och stadsmiljöer.

Vandringsleden ingår i Europaled 1 som startar i Italien och avslutas i Nordkap.

Photo: Jonas Ingman/westsweden.com

Förläggargårdsturen

55km, cykelled

Förläggargårdsturen är en kulturhistorisk cykeltur där du likt en tråd spinner genom den vackra textilbygden i Sjuhärad. Du korsar tre åar på vackra stenvalvsbroar och passerar många intressanta sevärdheter längs vägen.

Photo: Lukasz Warzecha/westsweden.com

Hyssnaturen

38km, cykelled

Hyssnaturen tar dig runt på landsvägarna omkring Kinna, Rydal och Hyssna.

Landskapet är vackert omväxlande med både öppna slätter och djupa skogar.

Photo: Jessica Clarén/westsweden.com

Holsjungaturen

50km, cykelled

Turen bjuder på varierad cykling på mindre landsvägar och grusvägar. Du passerar kyrkor och sjöar blandat med skogs- och jordbrukslandskap tills du når Ätran och följer den sista biten tillbaka till Svenljunga.

Photo: Jonas Ingman/westsweden.com

Sjuhäradsrundan

150km, cykelled

Tusen sjöar, djupa skogar och många spännande sevärdheter gör cykelleden Sjuhäradsrundan runt Borås, Ulricehamn och Tranemo till en riktig semesterpärla.

Photo: xx

Viskans Fiskevårds-område

Fiske

Viskan är den nordligaste av de fyra stora hallandsåarna. Ån är 140 km lång, upprinner i sjön Tolken mellan Borås om Ulricehamn. Lax och havsöring fiskas främst på de nedre sträckorna. Laxen och havsöringen vandrar upp till Skene.

Photo: Lukasz Warzecha/westsweden.com

Västra- & Östra-Öresjöarnas Fiskevårds-område

Fiske

Västra och Östra Öresjöarna sträcker ut sig i sydvästlig riktning strax söder om Kinna. De stora sjöarna ger bra möjlighet till fiske. Här arrangeras även fisketävlingar några gånger om året. I dessa vatten hittar du bla Gös, Mört, Abborre, Siklöja, Gädda, Braxen, Ruda och Sarv

Photo: xx

Örestens Borgsruin

Utsiktsplats

I en tid och i ett område som präglades av gränsstrider byggdes fästningen Öresten. Den har bränts ner tre gånger och byggts upp igen två gånger. Idag utgör ruinerna en vacker utsiktsplats och ett trevligt utflyktsmål, fjärran från hotande danskar och ilskna bondehärar.

Photo: Lukasz Warzecha/westsweden.com

Seatons Kulle

Utsiktsplats

På en udde mellan Östra och Västra Öresjön höjer sig den mytomspunna Hyltenäs kulle över omgivningen. Kullen är ett omtyckt och lättillgängligt utflyktsmål. Från kullens topp har man vidsträckt utsikt över det omgivande landskapet. Det som gjort området särskilt känt är det märkliga jaktslott som köpmannen George Seaton lät bygga på kullens krön under åren 1915-1918. Men redan 1923 totalförstördes slottet i en brand och återuppbyggdes aldrig.