Pensionat med hotell standard, Kinna, Marks kommun, tygriket, logi, bed & breakfast

Förläggargård-turen

Förläggargårdsturen är en kulturhistorisk cykeltur på 55 km där ni likt en tråd spinner genom den vackra textilbygden i Sjuhärad. Ni korsar tre åar på vackra stenvalvsbroar och besöker Sveriges äldsta bevarade spinneri – Rydals museum.

Ni övernattar på två anrika pensionat; Lydde Gård, en renoverad klimatsmart förläggargård & Kvarnen i Hyssna, En K-märkt kvarn vid ett vattenfall där anläggningen är Svan & KRAV-märkt. Denna cykeltur tar dig på slingrande vägar, både grus och asfalt, genom den vackra naturen. Vägarna är lågtrafikerade och delvis är det ganska kuperat.

Första dagen – Ankomst till Lydde gård

Här äter ni en middag och den intressanta historien om förläggargårdarna berättas. Ni får en genomgång av de kommande dagarnas cykeltur och alla fantastiska guldkorn som ni finner längs med turen. Läs mer om den historiska resan här. 

Andra dagen – Lydde gård till Kvarnen i Hyssna via Rydal (22 km)

Efter en god natts sömn i ekologiska lakan och en stärkande frukost på Lydde gård är ni redo att påbörja er cykeltur.  Ni lämnar Kinna och cyklar mot Rydals museum på härliga grusvägar längs med ån Viskan där ni passerar flera gårdar med intressant historia. I Rydal upplever ni det idylliska brukssamhället och här får ni en guidning i Sveriges äldsta bevarade spinneri.  Guiden visar och kör maskiner, berättar om fabriken, arbetarna och livet i Rydal. När ni sedan fortsätter på de slingriga vägarna mot Hyssna passerar ni den fina utsiktsplatsen Liagärdetsberget, ett utmärkt ställe att avnjuta er medhavda fika. Dagens slutmål är Kvarnen i Hyssna -Mjölnarfamiljens Hotell, kök och mötesplats. I den K-märkta radbyn längs den slingrande ån Surtan med vattenfall finner ni den gamla Kvarnen och ramsågverket och en gång i tiden byns gamla smedja. Detta kan ni få höra Sågmästaren Hans berätta om. Här står den lokala maten i fokus med Whiteguide-Kafé och restaurangen som ingår i Smaka på Västsverige, Svanen och KRAV-certifierade.

Ni kan även köpa lokala delikatesser och nybakat surdegsbröd på Kvarnens Gårdsbutik. Här väntar en god middag i en härlig miljö och kanske ett avkopplande bad i den varma poolen?

Tredje dagen – Kvarnen i Hyssna till Lydde gård via Fritsla och Seglora (33 km)

Dagens cykeltur tar dig på små slingrande vägar i en vackert skiftande natur. Här passerar ni flera guldkorn så som den vackra stenvalvsbron i Seglora och Seglora kyrka. Ni pausar samt njuter av ert medhavda lunchpaket på platser ni själva bestämmer längs med turen. Åter på Lydde gård, uppfylld av tre minnesvärda dagar fyllda med kulturhistoria, lämnar ni tillbaka era cyklar.

Varför inte stanna ännu en natt i den harmoniska miljön för att upptäcka fler av Sjuhärads cykel- och vandringsleder? Sjuhäradsleden och Hyssnaleden  är två fina vandringsleder som finns i närheten.

BOKA Förläggargårdsturen

Klicka HÄR för att se karta över turen