Pensionat med hotell standard, Kinna, Marks kommun, tygriket, logi, bed & breakfast

Hållbarhet

Hållbar utveckling

  • Återvinning av regnvatten
  • Solceller
  • Laddstation
  • Elbil
  • Klimatrabatt

Lydde Gård har fått flera priser för kultur- och byggnadsvårdsarbete samt flera priser för miljöarbete och hållbar utveckling.

Naturen som drivkraft

På Lydde Gård värmer solfångare duschvattnet. Solceller ger hela verksamhetens årliga förbrukning av elektricitet, inklusive 1000 mils körning med en ren elbil. Fjärrvärme från miljöcertifierat värmekraftverk värmer husen. En anläggning har installerats för att förse toaletter och tvättmaskiner med regnvatten.

Gäster som kommer till Lydde Gård med tåg, buss, cykel eller elbil får 10 % klimatrabatt på boendekostnaden. Här finns också en laddstation ifall du kommer med elbil. Med gårdens lilla solladdade elbil kan man vid behov också bli hämtad vid tåg- eller busstationen.

Att sova på Lydde Gård

På Lydde Gård sover man i ekologiska lakan och i nya lokalproducerade sängar utan lacker eller andra främmande material. Kuddar och täcken är av ekologisk ull.

Kulturella värden som nya styrkor

Den tidigaste anteckningen om Lydde är från 1493, men när värdparet tog över 2003 hade Lydde Gård fått förfalla och behövde en totalrenovering. Väggarna isolerades och föryngrades på gammalt sätt med lera från marken utanför. Ett golv behövde bytas och de gamla brädorna fick bli konferensmöbler.

En lite enkelstuga från mitten av 1700-talet som fanns i grannbyn skulle ge plats åt en bilparkering. Stugan köptes in och återuppfördes på Lydde Gård. Istället för att bli skräp kompletterar den nu pensionatsanläggningen med åtta bäddar och är fint inredd med golvvärme, dusch, toaletter och ett litet pentry och med samma höga standard som huvudbyggnadens.

Från förfall till pensionat

Värdparets nogsamma renovering av Lydde Gård har inspirerat till boken: ”Från förfall till pensionat”. Här finns att läsa om hur renoveringen gjorts med gammal teknik och med omtanke om husens kulturella värden samt gårdens historia.

Gården har kompletterats med hus för tvätt och mangling för att undvika transporter och för att kunna tvätta på ett för miljön skonsamt sätt. Tvättstugan är byggt med den gamla bakstugan som förebild och är byggd med timmer och dymlingar. Där finns också ett extra rum med pentry som används till möten och konferenser men som också kan hysa extra boende.

Hitta hit

Lydde Gård ligger vid riksväg 41 mellan Borås och Varberg i den vackra Häggådalen ca 800 meter från Kinna centrum. Till Borås 30 min, till Varberg 50 min, till Göteborg 50 min och till Landvetters flygplats är det 35 min. Karta