När familjen Larson tog över gården 2003 hade den fått förfalla under många år och var i behov av en totalrenovering. Siv och Lars Larsons stora intresse för byggnadsvård kom nu väl till användning. Så långt som det gick användes gamla metoder. Men samtidigt som gårdens charm har bevarats fanns behov av modernisering. All nyinstallation har skett med respekt för gårdens historia och med hållbarhet i fokus.

Med naturen som drivkraft

På Lydde Gård värmer solfångare duschvattnet. Solceller ger hela verksamhetens årliga förbrukning av elektricitet. Fjärrvärme från ett miljöcertifierat värmekraftverk värmer husen. En återvinningsanläggning för regnvatten har installerats för att förse både toaletter och tvättmaskiner med vatten.

Ekologiskt på Lydde Gård

På Lydde Gård sover man i lokalproducerade sängar utan lacker eller andra främmande material. Kuddar och täcken är av ekologisk ull.

Frukost ingår och här serveras eget hembakt bröd, honung från egna bikupor och allt i övrigt med krav- och rättvisemärkt som huvudregel. Förbrukningsvaror som tvättmedel och rengöringsmedel väljs också noggrant bland hållbara alternativ.

Återbruk

Under den omfattande restaureringen av förläggargården har gammal teknik och återbruk varit viktiga komponenter. Till exempel brandskyddades innerväggarna på gammalt sätt med lera från trädgården. Ett golv som behövde bytas ut fick bli möbler och när en enkelstuga från 1700-talet i grannbyn skulle rivas kompletterades gården med ytterligare en kulturbyggnad.

Istället för att bli skräp plockades stugan ner, transporterades och återuppfördes på Lydde Gård. Nu kompletterar stugan anläggningen med åtta bäddar och är fint inredd med golvvärme, dusch, toaletter och ett litet pentry.

Ett hyllat boende

Lydde Gård har fått flera priser för kultur- och byggnadsvårdsarbete samt flera priser för miljöarbete och hållbar utveckling.

Siv och Lars Larsons nogsamma renovering av Lydde Gård har inspirerat till boken ”Från förfall till pensionat”. Här finns att läsa om hur renoveringen genomförts med gammal teknik och med omtanke om husens kulturella värden samt gårdens historia.