Lydde Gård har fått flera priser för kultur- och byggnadsvårdsarbete samt flera priser för miljöarbete och hållbar utveckling.

Med naturen som drivkraft

På Lydde Gård värmer solfångare duschvattnet. Solceller ger hela verksamhetens årliga förbrukning av elektricitet, inklusive 1000 mils körning med en elbil. Fjärrvärme från ett miljöcertifierat värmekraftverk värmer husen. En återvinningsanläggning för regnvatten har installerats för att förse både toaletter och tvättmaskiner med vatten.

Gäster som kommer till Lydde Gård med tåg, buss, cykel eller elbil får 10 % klimatrabatt på boendekostnaden. Här finns också en laddstation ifall du kommer med elbil. Med gårdens lilla solladdade elbil kan man vid behov också bli hämtad vid tåg- eller busstationen.

Ekologiskt på Lydde Gård

På Lydde Gård sover man i ekologiska lakan och i nya lokalproducerade sängar utan lacker eller andra främmande material. Kuddar och täcken är av ekologisk ull.

Frukost ingår och här serveras eget hembakt bröd, honung från egna bikupor och allt i övrigt med krav- och rättvisemärkt som huvudregel. Förbrukningsvaror som tvättmedel och rengöringsmedel väljs också noggrant bland hållbara alternativ.

Återbruk

Under den omfattande restaureringen av gården har gammal teknik och återbruk varit viktiga komponenter. Till exempel brandskyddades innerväggarna på gammalt sätt med lera från trädgården. Ett golv som behövde bytas ut fick bli konferensmöbler och när en enkelstuga från 1700-talet i grannbyn skulle rivas kompletterades gården med ytterligare en kulturbyggnad.

Istället för att bli skräp plockades den ner, transporterades och återuppfördes på Lydde Gård. Nu kompletterar den pensionatsanläggningen med åtta bäddar och är fint inredd med golvvärme, dusch, toaletter och ett litet pentry.

Lydde Gård har fått flera priser för kultur- och byggnadsvårdsarbete samt flera priser för miljöarbete och hållbar utveckling.

Från förfall till pensionat

Siv och Lars Larsons nogsamma renovering av Lydde Gård har inspirerat till boken ”Från förfall till pensionat”. Här finns att läsa om hur renoveringen genomförts med gammal teknik och med omtanke om husens kulturella värden samt gårdens historia.