Pensionat med hotell standard, Kinna, Marks kommun, tygriket, logi, bed & breakfast

Vandringsleder

I Mark finns många vandrings- och motionsleder som alla bjuder på vackra naturupplevelser eller bra motion. Många går att kombinera med fågelskådning, kulturupplevelser och bad. Eller varför inte packa picknickkorgen och slå dig ner vid någon av de fina utsiktsplatserna många av lederna för dig till?

 

Kurirleden – 50 km

Den nästan fem mil långa vandringen går mellan Örestens fästning och Kinnahus i Östra Frölunda. Vill man inte gå hela leden rekommenderas sträckorna Hanatorps camping – Finnesbostugan som är 9.5 kilometer lång, eller Hanatorps camping – Öresten som är 5 kilometer lång.
Vandringen som leder förbi många natur- och kulturupplevelser är kantad med skyltar som informerar om intressanta sevärdheter.
För den som vill övernatta finns en fin lägerplats vid Finnesbostugan, med vindskydd samt eldstad.
Start: Öresten, Haby.

 

Ekleden – 22 km

Ekleden sträcker sig genom Fritsla, Kinnahult, Rydal och Seglora.
Den drygt två mil långa leden som har flera anslutningar är känd för sköna naturupplevelser och härliga utsikter, men det finns även en hel del aktiviteter att förgylla vandringen med.
Varför inte besöka Rydals museum, fiska eller paddla i någon av de insprängda sjöarna leden passerar eller lära från ledens informationstavlor?
Leden är vänlig för både fotgängare, mountainbikare och ryttare.
Start: Anslutningsleder finns i Kinnahult, Kinna, Kinnaström, Salgutsred, Fritsla och Rydal.

 

Dräggsjön runt – 7 km

Vid Ramsholmens naturreservat hittar du Dräggsjön. Runt sjön finns en markerad vandringsslinga med trevliga rastplatser.
Leden går genom skogar och odlingslandskap och bjuder på en varierad naturupplevelse.
Start: Vid Två Skyttlar i Örby.

 

Hyssnaleden – 40 km

Den cirka 40 kilometer långa Hyssnaleden tar dig runt vacker vildmarksnatur med stora barrskogområden, mossar, odlingslandskap och lövskogar.
Leden följer bland annat Surtans dalgång, via bokskogen på Stomsås och genom naturreservatet Liagärde intill stora Hålsjön.
Förutom detta bjuder leden på många sevärdheter och självklart finns där flertalet utsiktsplatser, bord, bänkar och informationsskyltar.
Leden startar och slutar vid Hyssna kyrka och passar bra för två dagars vandring då det i Hökås och vid stora Hålsjön finns tältplatser med grillplats, soptunna samt toalett.
Start: Hyssna gamla kyrka.

 

Navåsleden – 13 km

Navåsleden är en 13 kilometer lång rundslinga som startar vid parkeringsplatsen till Navåsens klubbstuga. Leden är relativt kuperad och passerar bland annat en varggrop, fin bokskog och en jättegran med en höjd på över 30 meter. Gör gärna en avstickare till Mjöllösa, där det finns ett vindskydd och en grillplats.

 

Älgstigen – 11 km

IFK Örby, Kinna IF och IK Trasten har tillsammans iodrningställt Älgstigen som nu är elva kilometer lång. Stigen som startar vid Hanatorps camping för dig genom skogar och kulturlandskap med skiftande karaktär.
Packa gärna med en fikakorg och badkläder och ta en paus vid Mos Strand som leden passerar.
Start: Hanatorps camping, Örby.

 

Mjögasjön runt – 10 km

Strax norr om Kinna ligger Mjögasjön, en mysig sjö inbäddad i djupa skogar. Kring sjön finns en cirka tio kilometer lång vandringsled med utmärkta badmöjligheter.
Start: Vid sjöns södra spets (Horndalsvägen)

 

Nygammal vandringsled i Sätila – 7 km

Den nygamla vandringsleden mellan Ramhultafallet och Sätila går i fantastisk natur och genom flera naturreservat. Den 7 kilometer långa skogsstigen nära Lyngerns strand är markerad med orange märkning och sträckningen är från Ramhultafallet (parkeringsplatsen) till Änghagen (i närheten av Smälteryd). Leden är inte barnvagnsvänlig och eftersom den går i skogsterräng så kan den vara lite krävande.
Start/slut: Ramhultafallet/Änghagen.

 

Naturstigen vid Brokvarn – ca 30 min

Det populära utflyktsmålet Brokvarn har en mysig naturstig som är perfekt för den som vill kombinera fikastunden med en promenad. Den omkring 30 minuter långa promenaden går utmed ett fårbete och vid stranden av Sävsjön där man kan se olika sjöfåglar. Stigen fortsätter sedan utmed Torestorpsån och är kantad med flera bord och bänkar.
Start: Brokvarn, Öxabäck.

 

Vandring i Fotskäl

I Fotskäl finns fyra motionsspår med olika längd och terräng. Den kortaste, gröna leden är två kilometer lång och tar vandraren till platsen där fyra socknar möts och en kyrka skulle byggas. Historiens vingslag vilar över platsen där Gustav Vasa avbröt kyrkbygget och infordrade de besparade medlen till sin krigsföring.
Den blåa leden som är omkring 2,5 kilometer lång tar dig upp till ett krön med en vacker utsikt över fänagatan och fornåkrarna.
Från Marielund utgår den röda leden som på cirka tre kilometer tar vandraren genom byn och även lummig grönska och växtrikedom.
Den gula och längsta leden som är omkring fyra kilometer lång utgår från Fotskäls kyrkby mot Höga och rotestugan, förbi Skyttepaviljongen upp till Rådakulle där Drottning Råda har sin minnessten och därefter ner till Högalund.
Vill du delta i en av vandringarna, eller få information och kartor, kontakta Fotskäls hembygdsförening.
www.fotskal.se