Pensionat med hotell standard, Kinna, Marks kommun, tygriket, logi, bed & breakfast

Besöksmål

RYDALS MUSEUM

I Rydal finns Sveriges äldsta bevarade spinneri, ett levande textilarv. Det unika maskinlandskapet är bevarat och har fått ett nytt liv i museets visningsverksamhet

För 150 år sedan grundades Rydals bomullsspinneri, Rydals Manufaktur AB. I dag rymmer den vackra byggnaden med fasad av gnejs Rydals Museum, ett arbetslivsmuseum där man får berättat textilbygdens historia och kan titta på de stora spinnerimaskinerna.

Museet är inrymt i spinneribyggnad från 1853. Samhället som växt upp kring fabriken är ett genuint brukssamhälle med sin karaktär välbevarad och därför klassat som riksintresse. En knappt kilometerlång skyltad historisk promenad guidar i museets omgivningar, här kan du möta såväl människornas som byggnadernas historia.

Rydals museum erbjuder en mångfald av upplevelser. För den teknikintresserade finns en unik maskinpark med tjugotalet spinnmaskiner från 1940-talet, kardmaskin från 1890-talets Manchester och tvinnmaskin från 1970-tal.

Spunnet, vävt och vunnet
Museets permanenta utställning Spunnet, vävt och vunnet i möjligheternas Mark berättar om bygdens historia på ett modernt och lekfullt sätt. Maskinparken, som ingår i denna utställning, levandegörs med ljud och bild. I museets visningsprogram kan delar av maskinparken även köras igång och produktionskedjan av effektgarn demonstreras.

Varierade utställningar
I de två hallarna Rensen och Lilla hallen visas museets tillfälliga utställningar med inriktning konst, design och textil. Även temautställningar med anknytning till aktuell samhällsdebatt visas.

Hantverktsbutik
Vi rekommenderar som avslutning ett besök i hantverksbutiken Akleja där du kan handla nytillverkade konsthantverk inom textil, trä och keramik.

www.mark.se/rydalsmuseum

 

MANGELMUSEET I HORRED

Världens största stenmangel användes av vävnadsförläggarna i Horred, Öxnevalla och Istorps församlingar. Manglat och med hög glans på linnedukarna var viktigt för försäljningen.
Mangeln är byggd för att drivas av en så kallad rundvandring för hästar. Stenlasten i mangelkistan väger 8000 kg.

Adress: Helsjövägen 21, Horred.

 

EKELUND VÄVERIVISNING

Här kan du gå ner i fabriken och se hur produktionen sker i ett av världens modernaste väverier. Avsluta gärna med ett besök i fabriksmuseet där den äldsta vävstolen visas från 1850-talet ihop med nyare historia såsom deras första dator.

Adress: Varbergsvägen 442, Horred.

 

HYLTENÄS KULLE

Mellan Öresjöarna och Tolken tornar sig den nästan 100 meter höga kullen upp, ett perfekt utflyktsmål för den historiskt intresserade.

Från höjden kan man beskåda Marks täta skogar och vackra vattendrag. På kullen kan man se ruinerna efter köpmannen Georg Seatons jaktslott som byggdes 1915 och brann ner bara åtta år senare.

Här finns också en paviljong med tavlor som berättar om slottsherren, samt en promenadslinga vid foten av kullen, alldeles intill vattnet.

Här finns vandringsleder, toaletter, eldstad och bänkar för besökare, och det är också handikappsanpassat.

I början av 1900-talet möttes köpmannen Georg Seaton av en fantastisk utsikt och natur från höjden av Hyltenäs kulle. Här bestämde han sig för att uppföra ett jaktslott, vilket krävde nästan två år och mellan 100-200 arbetare.

Förutom själva slottet byggde man även en cirka 400 meter lång väg till kullen, vilket tog omkring fyra månader. Man byggde också en lång trappa ner till sjön där man anlade ett kraftverk som försörjde hela slottet med elektricitet.

Slottet hade försetts med de senaste tekniska faciliteter man kunde ha 1916, det var utsmyckat med vackra oljemålningar, gedigna möbler och minst en kakelugn i varje rum.

Tyvärr var familjen Seatons lycka kort, då de efter bara åtta år led av ekonomiska problem och tvingades lämna slottet. Den 17 december 1923 då de återvänt till slottet för att packa ner sina ägodelar startade en brand i fru Seatons klädkammare, som snabbt spred sig och till slut brände ner hela slottet. Endast ytterväggarna förblev intakta, och väldigt få inventarier gick att rädda.

Efter branden var ruinen välbesökt, då många passade på att stjäla med sig påkostade marmorgolv och väggar från källarvåningen som ännu var intakta. Även buskar och träd från den magnifika trädgården försvann efter hand, tills paret Seaton till slut tvingades sälja marken till en privatperson i slutet av 1920-talet.